עסקאות נדל"ן הן ההחלטות החשובות ביותר בחיינו.
חשוב מאוד לפנות לעורך דין עוד בטרם החתימה על זיכרון/עיקרי דברים ואפילו טרם הסכמה סופית בע"פ, שאף היא לעתים עלולה לחייב אתכם כנגד הצד השני.
המלצתנו הינה, מיד לאחר שהחלטתם ללכת על העסקה, לקנות או למכור, לומר בפירוש שעליכם להעביר לבדיקה והתייעצות עם עו"ד ולאחר מכן תגיע תשובה סופית.
עורך הדין יבצע עבורכם את כל הבדיקות הנדרשות, בדיקת המצב התכנוני: חריגות בנייה, היתרים, זכויות וכו', בדיקת המצב המשפטי של הנכס ובאם קיימים עיקולים, חובות וכו'.
צוות עורכי הדין במשרד דבוש ושות' נבחר בקפידה. צוות המשרד ילווה אתכם מתחילת ההליך כאמור, דרך עריכת ההסכם הטוב ביותר עבור זכויותיכם, ועד הרישום הסופי של הנכס.
מרגע שהתקשרתם אלינו, אתם בידיים הכי טובות!
ושיהיה במזל טוב!
לרשותכם מאמרים בתחום מקרקעין ועסקאות מורכבות שנכתבו בידי ירון דבוש, עו"ד. מנהל ובעלים במשרד דבוש ושות':
- "זכרון דברים" כדאי לחתום? או להמתין לניסוח הסכם מפורט?
"זכרון דברים" כדאי לחתום? או להמתין לניסוח הסכם מפורט?
ראשית, נסביר מהו זכרון דברים ולשם מה נועד.
כאשר הצדדים מעוניינים לבצע עסקה ביניהם ועיקרי תנאיה הוסכמו בעל פה או בתכתובת כלשהי, ואחד או יותר מהצדדים חושש לפספס את העסקה, בדרך כלל בנקודת הזמן הזו נשלפת ההצעה לכתוב זכרון דברים עם עיקרי העסקה ותנאיה, בתקווה שאת יתר הפרטים יסכמו הצדדים בהסכם מפורט כנדרש, בתקווה שלא תהיה יכולת למי מהצדדים לסגת.
תוקפו של זכרון הדברים, על פי המצב המשפטי הנהוג בישראל כיום, הינו תוקף של הסכם משפטי מחייב לכל דבר ועניין וכלפי כל העולם בצירוף מספר תנאים. אך מאידך גיסא, עקב העובדה הפשוטה שזכרון הדברים נעשה בדרך כלל בפזיזות ובלא ליווי מקצועי- במקרים רבים יהיו חסרים בו פרטים מהותיים, ולא דווקא קשורים ישירות לעסקה, יתכן שאף יהיו חסרים פרטים טכניים ושוליים שדווקא הם עלולים להביא לפסלותו של זכרון הדברים בבית המשפט או לרוקנו מתוכן.
נוסיף לכך את הבעייתיות, וכפי שנאמר לעיל, שחסרים תנאים רבים בעסקה שטרם נכתבו, ואולי גם טרם הוסכמו אף לא בעל פה. ויתכן שדווקא אותם התנאים החסרים שהיו נראים שוליים, הם שלא יוסכמו על מי מהצדדים או כולם.
הצדדים עומדים בפני מצב משפטי מורכב, מחד- הם רוצים בעסקה ובעיקר תנאיה ואכן חתמו על זכרון דברים, מאידך- הפרטים החסרים שלא סוכמו הופכים את העסקה לפחות או בכלל לא כדאית, אך הם מחוייבים מכוח זכרון הדברים ואינם יכולים לסגת.
כמובן, יתכנו מקרים נוספים בהם כל התנאים הוסכמו, אך צד אחד בוחר לסגת ומנסה למצוא דרכים לפסול את זכרון הדברים וכך לבטל את העסקה, ובמקרים רבים בית המשפט אכן מוצא שלל סיבות לפסול את זכרון דברים.
מפאת כל הקשיים שהוזכרו לעיל ושלל בעיות הנוסעות מחתימה על זכרון דברים, המלצתינו הינה במרבית העסקאות שלא לחתום על זכרון דברים ללא ליווי משפטי, ואף עדיף שלא לחתום כלל על זכרון דברים אלא במקרים נדירים ביותר.
הטוב ביותר לכל הצדדים, לנסח הסכם מפורט על ידי עורכי דין מקצועיים שידונו וילבנו את כל נושאי העסקה, תנאיה והיבטיה, תוך חקירה ובירור מעמיקים עם כל הגורמים הרלוונטיים.
המסקנה שהוסקה לעיל נכונה למרבית התחומים והעסקאות, אך נכונה באופן כמעט מוחלט וגורף בעסקאות נדל"ן!
זכרו היטב, אין להתחייב בזכרון דברים ו/או הסכם זמני בעסקאות נדל"ן ובעסקאות בעלי חשיבות או הכרוכות בממון רב. חובה לפנות לייצוג משפטי ורצוי אף לערב את עורך הדין במהלך המשא ומתן!
מאמר זה נכתב על ידי: ירון דבוש, עו"ד ובעלים בדבוש ושות' משרד עורכי דין.